Τοποθεσία

Villa Pavlina

Η φυσική ομορφιά και οι αρχαιολογικοί χώροι με έντονο ιστορικό ενδιαφέρον θέλγουν τους επισκέπτες που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ολυμπιάδα, καθώς συνδυάζουν τις θαλάσσιες δραστηριότητες με την περιήγηση και τη γνώση.
Η Ολυμπιάδα βρίσκεται στον κόλπο του Στρυμονικού, στην βορειοανατολική πλευρά της Χαλκιδικής και απέχει μόλις 95 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη μέσω Σταυρού.

Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει ξεκούραστες διακοπές στην Ολυμπιάδα, με κολύμπι, ήλιο, φαγητό και ηρεμία, αλλά έχει παράλληλα και το συγκριτικό πλεονέκτημα της εξερεύνησης μιας περιοχής που προστατεύεται από το πρόγραμμα NATURA 2000 για τη φυσική ομορφιά της. Συν τοις άλλοις, δύο πόλεις από το παρελθόν η πόλη των κλασικών Σταγίρων, η γενέτειρα του Αριστοτέλη και τα Ελληνιστικά Στάγιρα του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μ. Αλεξάνδρου καλούν τον επισκέπτη να κάνει μια ιστορική αναδρομή.

Αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση

  • Αρχαία Στάγειρα – Τάφος Αριστοτέλη
  • Νήσος Καυκανάς
  • Καταρράκτες (5,4 χλμ.)
  • Άλσος Αριστοτέλη
  • Άγιο Όρος (66,4 χλμ.)

Αρχαία Στάγειρα: Ο σημαντικότερος ιστορικός χώρος της Χαλκιδικής, τα αρχαία Στάγειρα, βρίσκονται στη χερσόνησο Λιοτόπι, δίπλα στη σημερινή Ολυμπιάδα. Η περιήγηση είναι πραγματική απόλαυση. Αν μάλιστα θέλετε να τα δείτε όλα να ξέρετε πως θα χρειαστείτε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και μην παραλείψετε το παραλιακό μονοπάτι το οποίο είναι υπέροχο. Η πόλη ιδρύθηκε το 665 π.Χ., από Ιωνες αποίκους που κατέφτασαν από το νησί της Ανδρου, ενώ λίγο αργότερα εγκαταστάθηκαν σ’ αυτήν και άποικοι από τη Χαλκίδα. Οι πηγές της αρχαιότητας είναι ακριβέστατες όσον αφορά τη θέση της πόλης. Ο Στράβωνας την τοποθετεί στα «Γεωγραφικά» του νοτιότερα της αρχαίας Ακάνθου, σε παραθαλάσσια περιοχή και αναφέρει και την ύπαρξη μιας μικρής νησίδας απέναντι από την πόλη, με το όνομα Κάπρος (προφανώς το σημερινό νησάκι Καυκανάς). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το ίδιο όνομα αποδίδεται και στο λιμάνι των Σταγείρων, ενώ πολλά νομίσματα της πόλης έφεραν ως σύμβολο έναν κάπρο.

Αλσος Αριστοτέλη: Στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία σε υψόμετρο περίπου 500 μ., δίπλα στα απομεινάρια του Μαχαλά, της πρωτεύουσας των Μαντεμοχωρίων, βρίσκεται το Αλσος του Αριστοτέλη. Είναι το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής. Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τα ενδιαφέροντα όργανα και να χαρείτε την υπέροχη θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού. Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

Τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη. Πρόκειται για πειραματικά όργανα που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά». Με αυτή την προσθήκη, το Αλσος του Αριστοτέλη έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για όλους τους επισκέπτες και τα σχολεία, καθώς συνδυάζει με τρόπο μοναδικό την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και καφέ-εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιο Όρος. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.

Στο χώρο του άλσους θα δείτε, επίσης, τον πύργο του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής των Σιδηροκαυσίων.

Καταρράκτες : Η συμφωνία της φύσης περιλαμβάνει δύο απίθανους καταρράκτες και ολοκληρώνεται με τους ίταμους, τα σκλήθρα, τις φλαμουριές, τις οξιές, τις άγριες φουντουκιές που φυτρώνουν ολόγυρα, ενώ τα βράχια με τα έντονα χρώματα σχηματίζουν ένα είδος πύλης στα ψηλά. Τόσο η τοποθεσία όσο και η αίσθηση ηρεμίας, γαλήνης και επαφής με το φυσικό στοιχείο σε κάνουν να νομίζεις ότι ανακάλυψες ένα κομμάτι του επι γης παραδείσου.

Αφήνοντας το όχημά σας στον χώρο στάθμευσης και μπαίνοντας στη ρεματιά μπορείτε να δείτε τους δύο καταρράκτες. Το σημείο από παλιά ονομαζόταν «του Αγγελούση» και το νερό καταλήγει στον Μαυρόλακα, το ποτάμι που είναι το σύνορο Ολυμπιάδας-Βαρβάρας. O πρώτος καταρράκτης είναι ορατός από ψηλά, ενώ στον δεύτερο θα νιώσετε την ορμή του νερού, ακόμα και το καλοκαίρι. Η περιπατητική διαδρομή ανακάλυψης είναι σύντομη (5-10 λεπτά) και τόσο τα ξύλινα γεφυράκια, όσο και η σωστή σηματοδότηση συμβάλλουν θετικά στην απόλαυση του μοναδικού τοπίου. Ο τόπος είναι ιδανικός για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία είναι σίγουρα ότι θα ενθουσιαστούν.

Νήσος Καυκανάς:  Υπάρχουν πολλές ιστορίες για αυτό το υπέροχο μικρό νησί. Βρίσκεται 2,5 χλμ βορειανατολικά της Ολυμπιάδας. Η παράδοση λέει ότι ο βασιλιάς Κάσσανδρος εξόρισε στον Καυκανά τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα. Το νησί είναι επισκέψιμο, υπάρχουν παραλίες για μπάνιο και στις παρυφές του, διάσπαρτα αρχαία ερείπια.

Άγιον Όρος: Το πιο σημαντικό κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού από τα τέλη του 10ου αιώνα και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς στον κόσμο.
Βρίσκεται στο 3ο πόδι της Χαλκιδικής μήκους 45χλμ και πλάτους 10χλμ και το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη κορυφή 2033μ.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεοτόκος, αφήνοντας τον Άθωνα μαζί με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη, όταν πήγαν να επισκεφτούν τον Λάζαρο στην Κύπρο και μέσα σε μια τρομερή καταιγίδα, αποβιβάστηκαν στην περιοχή όπου είναι σήμερα η Μονή Ιβήρων. Η Παναγία που θαυμάζει το τοπίο ζήτησε από τον Χριστό να της δώσει το δώρο του βουνού. Ετσι κι εγινε. Από τότε ο τόπος αυτός έχει ονομαστεί το Περιβόλι της Παναγίας.
Υπάρχουν 20 Ιερές Μονές και 12 Ιερά Μυστήρια. Δυστυχώς, καμία γυναίκα δεν επέτρεψε να επισκεφθεί. Μόνο άντρες. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να το θαυμάσουν με βαρκάδα.